آفت عود کننده دهان به صورت یک یا چند زخم دردناک تقریبا گرد با غشا سطحی زرد رنگ و حاشیه قرمز در دهان دیده می شود. هیچگونه درگیری و ضایعاتی در قسمتهای دیگر بدن وجود ندارد. از نظر ابعاد به صورت آفت بزرگ ، آفت کوچک و آفت هرپتی فرم ( زخمهای متعدد ریز به صورت خوشه ای در کنار هم) دیده می شود . حالت شدید بیماری هم وجود دارد که زخمهای دهانی به مدت طولانی به صورت پشت سرهم در دهان دیده می شود.ویژگی مهم در آفت دهان عود کنندگی آن می باشد . دوره بهبودی زخمها معمولا زیر دو هفته است ولی می تواند تا یکماه هم طول بکشد.
تشخیص آن به صورت بالینی و بعد از ارزیابی و رد کردن بیماریهای دیگر می باشد . معمولا یکسری بررسی آزمایشگاهی برای بیمار صورت می گیرد تا از جهت کم خونی ،وضعیت ایمنی و کمبود یکسری املاح ارزیابی شود.
مکانیسم ایجاد این زخمها مرتبط با واکنشهای ایمونولوژیک علیه مخاط دهان می باشد..
زمینه ژنتیکی دارد و در افراد دیگری از خانواده و فامیل هم دیده می شود. عوامل مختلفی چون استرس ، تغییرات هورمونی و کمبود یکسری املاح و ویتامینها با بروز آن مرتبط است..
آفت دهان شیوع بالایی دارد و به اشتباه ، خیلی از بیماران هر گونه زخم در دهان را با آفت به اشتباه می گیرند . در حالی که علت زخمهای دهانی می تواند بیماریهای دیگری مثل عفونتهای ویروسی یا آلرژیک یا خود ایمنی باشد.در تشخیص آفت باید ضایعات مشابه آفت را هم در نظر گرفت . در چندین بیماری مثل سندرم بهجت ، یکسری بیماریهای خونی وگوارشی ، ضایعات با نمای بالینی مشابه آفت در دهان دیده می شود ولی درگیری قسمتهای دیگر وجود دارد. بنابراین تا زمانی که تشخیص دقیق بیماری صورت نگرفته است ، درمان غیر اصولی برای آن نباید به کار رود. برای مثال بعضی بیماران برای آفت دهان درمان سنتی مثل رب انار استفاده می کنند که می تواند باعث بدتر شدن علایم بیمار در بیماریهای خود ایمنی شود..
بعد از ارزیابی کامل بیمار و تشخیص نهایی آفت ، درمانهای متعددی برای آن وجود دارد .درمانهای دارویی متعدد شامل پوشاننده های زخم ، تسکین دهنده ها ، کنترل کننده های سیستم ایمنی استفاده می شود. امروزه با درمانهای دارویی می توان مدت زمان بهبودی آفت یا تعداد دفعات عود آن را کاهش داد. یکی دیگر از درمانهای جدید ، استفاده از لیزرهای پرتوان و کم توان است که درموارد آفتهای بزرگ یا آفت های به شدت دردناک به کار می رود و باعث کاهش درد و تسریع بهبودی زخم می شود.
آدرس مطب : اصفهان ، خیابان فردوسی ، جنب هتل زهره ، ساختمان عالی ، طبقه سوم ، واحد 9
تلفن : 32207426 - 031